Administrar

Aquest blog forma part d'un treball acadèmic per l'Escola Superior de Relacions Públiques.

Impacte cultural del turisme (Justificació del treball)

margalidavera | 10 Juny, 2007 18:20

La imatge turística de les Balears es construeix en base a un referent real conformat per l’espai físic o geogràfic que ocupen, la seva població i les característiques ambientals , econòmiques, i socioculturals que hi existeixen. Aquesta imatge pot coincidir o no amb la pròpia dels resident en una determinada regió, ja que en el procés de comercialització del producte s’idealitza allò més explotable i es selecciona tot allò que és turísticament rentable del que no, en un constant procés d’adaptació a les tendències del mercat. En aquest procés de creació de la imatge turística, el destins es distorsionen i les característiques reals es difuminen, en un fenomen que autors com Umberto Eco defineixen com hiperrealitat. Aquest fet es produeix degut a que la imatge turística gestionada per múltiples i diversos agents ha de mirar de satisfer al major nombre de turistes per tal de subsistir en el mercat de l’entreteniment l’oci i el temps lliure, cada cop més competitiu.

També Vicente Verdú analitza els nous models de turisme com a generadors de realitat en el que anomena el capitalisme de ficció, on “les ciutats deixen de ser contenidor per a convertir-se en objecte. Les ciutats s’autoexalten... es reconstitueixen en un espai teatral. No importa la vida que hi subsisteixi, per que fins i tot aquests nuclis de residents esdevenen extres de la pel·lícula que presencia la remesa turística. Una corrent tan poderosa que escampa múltiples punts de vista contaminants, a partir del quals, més tard o més prest, la ciutat acaba per trastocar el seu aspecte per atendre a les visites ” No és sempre llavors el destí el que atreu al turista, si no que es el turista el qui demana al destí que es desprengui de la seva realitat i respongui a la fantasia.

Bibliografia:

Verdú Vicente. (2003) El estilo del mundo La vida en el capitalismo de ficción. Editorial anagrama. Barcelona

Martín de la Rosa, Beatriz. La imagen turística de las regiones insulares: las islas como paraiso. Cuadernos de turísmo, 11 (2003), 127-137

Comentaris

 1. Vicente Verdú

  "El sistema capitalista ha enterrado a la clase obrera"

  "los medios de comunicación o la comunicación se encuentran dentro del paquete de la industria del entretenimiento. Ahora todos los medios son, por naturaleza (por instinto de supervivencia) sensacionalistas. Tratan de crear sensación y atraer clientela. La censura no es como antes, la moral. La censura procede sobre todo de las razones económicas".

  Vicente Verdú.

  Pep Torro | 10/06/2007, 18:58
 2. Gràcies pel teu comentari, Pep

  Molt encertat el teu apunt. Realment és des dels mitjans de comunicació on millor es percep l'impacte cultural de l'activitat turística i Verdú ho expressa perfectament.
  Molts cops no hi ha més que l'autocontrol i el pròpi critèri de les empreses a l'hora de regular la imatge generada d'un lloc explotat turísticament.
  Pens que s'ha de fer un diagnòsi i a partir d'aquí, accions concretes que millorin aquesta situació. No només per raons morals si no també per les noves necessitats del mercat.

  margalidavera | 11/06/2007, 08:29
 3. De Manacor.

  Veig que ets Manacorina. Jo també, des Port. Fa 22 anys que visc a Palma.
  Ara férem obra a una casa des port. A l'avinguda dels pins. Ja esta acabada, sols queda el pintor, fontaner i electricista.
  Varem posar màquines de l'infern, d'aquestes que fan calor i fredor. Que hi farem.... jo no las volia, però la dona mana.

  Pep Torro | 11/06/2007, 14:41
 4. Som veinats.

  Idò, som ben veinats Pep. Jo estic per devers sa Plaça de ses Comes!
  I ara que te veig sa fesomia pes teu bloc, crec que te conec.

  Segur que mos toparem pes Port.

  Margalida | 14/06/2007, 15:59
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS