Administrar

Aquest blog forma part d'un treball acadèmic per l'Escola Superior de Relacions Públiques.

Impacte econòmic del turisme. Característiques (1)

margalidavera | 10 Juny, 2007 18:04

Des de les institucions existeix l’objectiu i la necessitat de consensuar el posicionament turístic com a part d’una estratègia d’unitat i convergència entre tots els membres de la societat mitjançant una major comprensió, autoestima i complicitat del conjunt de la societat en favor del sector i de les persones. Aquesta necessitat ve determinada per l’enorme consciència que hi ha de la realitat econòmica de les Illes Balears degut en gran part als nombrosos estudis econòmics envers al turisme que s’han realitzat en aquest entorn que bé es pot qualificar de molt especialitzat. I així es reflecteix en la gran quantitat d’institucions que amb caràcter públic o privat i a diferents nivells institucionals tenen com a objectiu vetllar pel seu bon desenvolupament. És els cas del Centre d’Investigacions Turístiques i Tecnològiques depenent de Inestur (Institut d’Estudis Turístics) que realitza investigacions puntuals i també les molt importants arribades de turistes, tots segons els paràmetres de la Organització Mundial de Turisme i que són de gran utilitat pel sector.

D’entre aquests estudis destaca el recent informe, elaborat per Exceltur, d’Impacte econòmic del turisme sobre l’economia i el treball (Impactur) que analitza els principals efectes sobre del turisme i els seus diferents indicadors. Segons aquest estudi les Illes Balears és la comunitat on més pes té el turisme dins l’estructura productiva, molt per sobre de la mitja nacional. De fet, al 2005 l’aportació del turisme al PIB a nivell nacional es va situar , segons la CSTE (Cuenta Satélite del Turismo de España) en 11%, mentre que aquí s’estima la contribució del turisme en l’economia balear al 48% per al 2006, en una suma dels efectes directes i indirectes. També destaca el grau d’ especialització a les Balears on el PIB turístic suposa el 10,6% del PIB turístic nacional, en un país molts cops anomenat potència turística. A més a més, del total de la feina vinculada a l’activitat turística a les Balears , el 49,9% es genera en diferents rames que l’ INT defineix com característiques del turísme. La rama d’activitat amb major concentració de llocs de treball és la d'Hotels i similars, que suposen 35.508 persones, el 23,0% del total dels llocs de treball relacionats amb el turisme en les diverses illes, amb un efecte multiplicador que fa que altres sectors no característics, com el comerç, també creixin; ja que per cada 100 llocs de feina creats directament en el sector turístic, s’en generen 43,5 indirectament en altres sectors de l’economia de les Illes.

La demanda turística de les Balears que està integrada pel consum interior, la Formació Bruta de Capital (Inversió) i el Consum Col·lectiu de les Administracions Públiques, ascendia al 2006 a 13.463 milions d’euros segons els resultats obtinguts en l’estudi Impactur.

En consum turístic, la despesa realitzada en bens i serveis dels estrangers (73,8%) i espanyols (15,5%) durant els seus viatges i excursions per la comunitat, s’eleva a 88,9% i posa en relleu el pes dels ingressos pels turistes estrangers i espanyols no residents com a principal component de la demanda turística a les Balears però també destaca la importància creixent del consum turístic dels residents dins de les Illes.

Amb aquestes dades resulta fàcil fer-se a la idea de en quin grau aquesta activitat econòmica afecta al conjunt de la societat de les Illes Balears en quan suposa per a la majoria de persones la principal font de riquesa i desenvolupament econòmic i social.

Comentaris

  1. economia

    lalalalalalal

    sumia | 26/03/2010, 11:19
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS